Tuesday, March 31, 2015

Ganjaran Buat Mereka

Assalamualaikum.. cik pulau muncul lagi. Hehehe.. Ramai yang dah tido ke waktu ni? Kalau ada, cik pulau agak jeles sebab cik pulau masih lagi bersengkang mata menyiapkan kerja-kerja yang tak pernah nak habis. Oh duniawi...

Ganjaran buat mereka. Tajuk macam gempak. Tapi siapa mereka? Sape lagi kalau bukan anak murid cik pulau yang silih berganti saban tahun. Setiap tahun ragam mereka berbeza. Dan demi mereka,cik pulau akan cuba jadi yang terbaik. Matlamat semua cikgu adalah ingin melihat mereka berjaya dalam pelajaran. Satu kepuasan bagi seorang guru.
Namun, sebelum mengimpikan mereka berjaya dengan cemerlang dalam subjek kita, haruslah kita tarik minat mereka dulu. Sama ada kepada kita ataupun subjek yang kita ajar. At first, kita akan rasa keseronokan mengajar bila mana pelajar seronok belajar. Lagi bahagia bila mereka perform dalam kelas kita.

Gambar ni masa kelas malam semalam. Semua khusyuk siapkan latihan yang diberikan. Sebab mereka tahu kalau mereka siap awal seperti yang cik pulau minta, mereka akan dapat sticker ganjaran. Sticker yang paling banyak terkumpul akan diberikan hadiah. Walaupun kita nampak pelajar bersungguh-sungguh semata- mata sticker. Tak mengapa sebab ini permulaan untuk menarik minat mereka.
Dan tak rugi kita berikan ganjaran atas pencapaian mereka. Contohnya macam ni. Sedikit penghargaan atas pencapaian cemerlang mereka dalam ujian baru-baru ni.Yess. Nampak macam murah dan simple kan. Tapi kadang-kadang yang tu akan jadi sangat bermakna dan berharga buat pelajar. kenapa cik pulau cakap macam tu? Sebab cikpulau sendiri pernah alaminya. Masa tu cik pulau tingkatan 2. Untuk subjek Bahasa Inggeris, pelajar yang dapat gred A akan diberi hadiah oleh Teacher Fong Kim Suan, Bila dapat keputusan peperiksaan, beliau akan bawak satu plastik yang berisi hadiah. Bila nama yang dipanggil, boleh pilih hadiah dalam plastik tersebut, Antara yang cik pulau pernah dapat adalah shower gel, shampoo, ubat gigi, berus gigi, pen, strawberry jem, shower cap yang semuanya ada logo hotel or resort yang mungkin teacher dapat masa travel. Its look like funny but actually this is the reason why i do love english damn munch that time. Thank you teacher, Dan hari ini, akan diaplikasikan kepada anak murid sendiri pulak,


Yang ni pulak merupakan penanda buku yang akan diberikan bersama-sama dengan hadiah di atas. Padanya terdapat nama pelajar, jenis pencapaian (EXCELLENT ACHIEVEMENT/ GREAT ACHIEVEMENT/ GOOD ACHIEVEMENT) bergantung kepada markah yang diperolehi. Again.Idea ni pun cik pulau cedok dari zaman sekolah cik pulau. and guess what. cik pulau still ada benda tu sampai sekarang...  Nak tengok?? Tadaaa!!!!Sorry to say sebab cik pulau ni bukanlah pelajar yang pandai. Jadi tak dapatlah cik pulau mengumpul GOLD MERIT CARD. Hanya mampu SILVER dan BRONZE je. Tapi takpe, yang penting sentimental valuenya tu. Kan??? Terima kasih kepada semua guru di mzms. Cik pulau nak tanya la kan. Member2 cik pulau dari MRSM MZMS yang dulu, ada simpan lagi tak Merit Card ni??? Berapa ramai lagi yang ada? Hehehe..

cik pulau rasa cukuplah untuk malam ni, Dah terlebih celoteh pulak. Esok cik pulau ada ROAD RUN. kalau versi englishnya MERENTAS DESA.hahahha.. Jangan besok mata macam panda dah la. huhuhu.


p/s : cik pulau makin seronok setelah muncul dalam dunia maya kembali. Blogging salah satu tempat untuk kita berkongsi cerita. Seriusly rindu kawan-kawan maya yang dulu. Mereka still aktif macam dulu, cik pulau je baru nak terkedek-terkedek kembali. hihihi.. Thank

0 Pengomen Setia:

Related Posts with Thumbnails

KAKI GOSIP PULAU

Get this widget