Friday, June 29, 2012

Pandangan korang???

Satu persoalan timbul di benak cik pulau sekarang ni.. Persoalan ni sentiasaa bermain-bermain di kepala ni.. Apa yang kita expect daripada seseorang yang berada dalam bidang agama??? Mestilah dia seorang yang sopan, tahu adab, menjaga penampilan baik dari segi pakaian, tutur kata,tingkah laku.. Kan??

Tapi apa pula pandangan korang sekiranya seorang arif dalam bidang agama  yang sepatutnya memberi tunjuk ajar kepada orang lain tapi dia sendiri menunjukkan sikap yang tidak sepatutnya..

Contohnya la kan, seorang ustazah melarang anak muridnya memakai tudung singkat, tapi dia sendiri yang pakai, melarang pelajarnya mengikat sanggul tinggi sedangkan dia punya sanggul pun tinggi, melarang students pakai baju ketat sedangkan dia sendiri memakai pakaian yang agak ketat.

Bila ditanya, alasannya adalah bukan kehendak dia untuk menjadi ustazah tapi hanyalah memenuhi permintaan arwah ayahnya.. What do you think??? Boleh bagi pendapat masing-masing..

p/s : Hari ni jadual pack.. Huhuhu




6 Pengomen Setia:

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

oppss.. orang cenggini mmg ramai..cakap pandai kot..pttnya dia laksanakan dulu then baru nasihatkan orang lain..apa2 pun cik pulau doakan dia supaya terbuka pintu hati utk lebh ikhlas dalam kerjayanya..

NIZAM said... [Reply to comment]

susah nk komen. tp alasan kt bwh tu agak logik utk diterima. sbb byk dh jumpe orang yang kena paksa ngn parents die buat bnda die tak suke n end up dgn memberontak utk tunjukkan yang die tak suke. pdhal die sbnarnye baik. hmm.

sarah mohamad said... [Reply to comment]

Memang pelikkk memang menurut permintaan kan, tapi once dah BELAJAR agama mesti tahu dosa dan pahala.

mohd shafie hassan said... [Reply to comment]

ustaz/ustazah hanya menyampaikan..x kira sapa pon kita..mat rempit ke,mat judi ka..budak kecik tp kalau kata2 nya yg memberi nasihat tu tidak menlanggar hukum syarat boleh aja kita ikut..jgn tgk siapa yang sampaikan tp tgk apa yg hendak di sampaikan..kalau baik ambil dan amalkan..sambil2 tu kita doakan ustazah itu supaya mendapat hidayah dan pentunjuk.. wallahu a'alam

Iffah Afeefah said... [Reply to comment]

tak de pe y pelik yu
ustazh juga manusia

manusia lakukan kesilapan

die menegur dn die perlu ditegur

sbb mnusia tak smpurna

ade khilafnye kat mne2

cume kite kene bertindak mngikut akal dan berpandukan islam

deno said... [Reply to comment]

emmm.. tak tahu la.. tapi yg baik tentang dia, dia menyampaikan nasihat pada ank murid,,, cuma tu la, bila pakai mcm tu.. anak murid pun ragu2 nak ikut nasihat dia...

Related Posts with Thumbnails

KAKI GOSIP PULAU

Get this widget