Monday, May 7, 2012

Kita Ada Family Yang Boleh Kita Sandarkan

Kekadang kan.. Bila kita berserabut memikirkan sesuatu masalah.. Kita akan rasa tertekan.. Jiwa tak tenteram.. Perasaan sebak menguasai diri.. Kita mula memikirkan kenapa semua ini terjadi pada diri kita. Tapi kita ni sedar ke tak, sesuatu yang berlaku tu merupakan satu ujian daripada Allah . Allah nak tengok sejauh mana kita bergantung kepadaNya.

Tapi kebanyakan kita, kita lebih suka memendam perasaan. Kita simpan segalanya yang terbuku kat hati tu sampai kita rasa sesak nafas dan tak mampu nak tertanggung lagi. Memendam rasa ni boleh membuatkan kita boleh membuat emosi tak stabil malah kita mungkin akan mengalami tekanan perasaan.

Tak ramai antara kita yang suka berkongsi masalah dengan seseorang. Seseorang yang mungkin boleh kita percaya. Nak bercerita pun kena pada orang yang tepat. Bukannya jumpa kat tepi jalan je terus bercerita segala bagai. tak betol la macam tu.

Kita kena ingat. Kita ada family yang boleh kita sandarkan. Mak kita contohnya.. Dia bukan sekadar emak., Tapi dialah sahabat, dialah teman, dialah motivator, dialah kaunselor, dialah bff.. Bak kata orang,dialah segala-galanya. Mungkin kekadang kita akan rasa, arghh.. Berserabutnya, asyik membebel je.. Tapi sedarkah kita, Bebelan tu tandanya dia sayangkan kita. Fikir dari sudut positif, Kenapa diorang marah. Kenapa diorang tegur. Mungkin ada something yang kita dah buat silap.

Kekadang kita tak sedar pun apa yang kita buat tu salah. Tapi percayalah, kekadang kan.. Lepas ni, kita akan berterima kasih atas nasihat yang telah diberikan. cik pulau tak bercakap kosong, tapi berdasarkan pengalaman. Huhuhu. Tanpa mereka, kita tak ada kat dunia ni. Kita kena ingat. Kena berbakti dengan mereka. Jangan sesekali abaikan dia. Apa agaknya perasaan mak kita bila anak-anak dia tak pedulikan dia. Setitik air mata ibu jatuh ke bumi, dah jadi anak derhaka kita.. Dan anak  derhaka ni, tak cium bau syurga.  Nauzubillah..

Hurmm.. 13 Mei ni hari Ibu kan?? Nak beli apa ekss tuk my mom.. Mungkin hadiah yang kitorang adik beradik beli ni takkan mampu nak balas jasa My mom besarkankan kami. Tapi ianya sebagai tanda terima kasih..

9 Pengomen Setia:

Iffah Afeefah said... [Reply to comment]

smua kalut ngn hari ibu

azam said... [Reply to comment]

itulah kan...

selamat hari ibu 2012 ye

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

klu yg dah take mak bpk?!
.................

Kakzakie said... [Reply to comment]

Setiap teguran pasti ada tujuan baik disebaliknya. Kalau tak ditegur tu tak sayang sebab tak kisah kita nak jadi apa...

Hanis MY said... [Reply to comment]

betul tu gapo2 kito keno refer mok ayoh, insyaAllah berkat...

beli la bare hok dio suko paka hehe semoga jupo hadiah plg sesuai...

Azian Elias said... [Reply to comment]

salam kenal..

dulu i jenis suka membukam dalam bilik kalau ada problem.. Dah tua2 malas nak cakap dgn mak ayah... now i m new.. buat tak tau je.. be positive.

sissyira said... [Reply to comment]

salam

sy lebih suka pendam gak masalah, rasax betah nak citer kat org..

Woofer Storm said... [Reply to comment]

sy tak punya ibu..tapi sy masih bergantung hidup dngn keluarga,tanpa mereka siapa sy..

#apapun sahabat adalah antara tempat terbaik berkongsi masalah..dan sebaiknya mengadu dengan allah..

kay_are said... [Reply to comment]

betul.. tapi depend gak r, ko pompuan mesti rapat ngan mak. aku rapat ngan ayah aku, tapi bile aku masuk asrama, terus tak rapat sangat ngn famili.. huu

Related Posts with Thumbnails

KAKI GOSIP PULAU

Get this widget